DEN HAAG - Het beraad van de CDA-fractie is woensdag aan het begin van de middag geschorst. Volgens fractieleider Maxime Verhagen zullen eerst individuele gesprekken plaatsvinden om een oplossing te vinden voor de crisis in de fractie.

De gesprekken hebben tot doel om een "eensgezind standpunt" te krijgen als fractie, zo benadrukte Verhagen.

De fractie komt in de tweede helft van woensdagmiddag weer bijeen. De fractie hervat dan het overleg over de onderhandelingen over het te vormen kabinet met VVD en PVV.

Demissionair minister Gerda Verburg (LNV), tevens CDA-Kamerlid, sprak die verwachting uit in het begin van de middag.

Sfeer

Verburg noemde de sfeer in de groep ''redelijk'', maar gaf aan dat de fractie nog wat extra tijd nodig heeft. Het CDA voert sinds dinsdagmiddag 16.30 uur beraad of moet worden doorgegaan met onderhandelen over een minderheidskabinet met VVD, dat tot stand moet komen met gedoogsteun van de PVV.

De twee onderhandelaars van de christendemocraten, fractieleider Maxime Verhagen en fractiegenoot Ab Klink, zijn het oneens over de koers.

Demissionair minister Klink (Volksgezondheid) zou willen stoppen. Een deel van de fractie zou hem steunen. Marja van Bijsterveldt, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zouden zich woensdag achter Klink hebben geschaard, zo meldt het Financieel Dagblad.

Bijleveld

Fractieleider Verhagen en waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker begonnen woensdag rond 12.30 uur met overleg ter voorbereiding op het fractieberaad. Fractiegenoot Ank Bijleveld die tevens demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken is, schoof daarbij later aan.

Verhagen en Verburg hebben rond 14.00 uur de Tweede Kamer verlaten.

Het fractieoverleg werd dinsdag om middernacht afgebroken. Verhagen zei woensdag op de vraag van journalisten of hij het nog ziet zitten: ''Ik zie het altijd zitten. Maakt u zich niet ongerust.''

Vertrouwen

Klink kwam ook rond 12.30 in het Kamergebouw aan. Hij zei er vertrouwen in te hebben dat het vandaag goed komt, aangezien hij een optimistisch mens is. De demissionair minister van Volksgezondheid zei ervan uit te gaan dat er één CDA overblijft en de partij niet uiteenvalt.

Klink heeft woensdagochtend op het partijkantoor elders in Den Haag een vooroverleg met Bleker gehad. De partijvoorzitter zei bij binnenkomst in het Kamergebouw met een ''hele reeks verstandige mensen'' binnen het CDA te hebben gesproken. ''Alle gesprekken zijn vruchtbaar'', stelde Bleker.

Henk Bleker

Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker spreekt van ''een ultieme poging'' om via individuele gesprekken een oplossing te vinden voor de crisis. Op die manier hoopt Bleker dat de fractie er in slaagt weer eensgezind verder te kunnen.

Hij bestreed dat de individuele gesprekken die nu gaan plaatsvinden een zwaktebod zouden zijn. Bleker en fractieleider Maxime Verhagen zijn de initiatiefnemers van de individuele gesprekken. Om die mogelijk te maken is het spoedberaad van de fractie vrij snel na het begin ervan woensdag weer geschorst.

Coşkun Çörüz

Kamerlid Coşkun Çörüz wilde in de wandelgangen niks zeggen over het verloop van het crisisberaad. Op de vraag of er een machtsstrijd gaande is tussen Verhagen en Klink antwoordde hij: “Zo zie ik dat niet”.

Verburg

Gerda Verburg ontkende woensdagochtend dat er crisis is in de partij, maar ziet wel dat er een probleem ligt. ''We zitten hier niet voor niets.'' Of ze achter de koers van Verhagen of Klink staat, wil Verburg niet zeggen. ''Ik denk niet in kampen. Ik hoor niet tot een hofhouding.''

Zolang het CDA druk is met crisisberaad liggen de formatiegesprekken met VVD en PVV stil.

Partijcongres

Het CDA in Limburg heeft ondertussen bekend gemaakt zaterdag een partijcongres te willen houden als de Tweede-Kamerfractie de stekker uit de onderhandelingen over een minderheidskabinet met de VVD trekt. CDA-fractievoorzitter in de Limburgse Provinciale Staten Geert Frische zei dat tegen RTL Nieuws.

Volgens Frische wil een grote meerderheid van de CDA-leden nog altijd dat verder wordt onderhandeld over het minderheidskabinet, dat in de Kamer gedoogsteun zou krijgen van de PVV.

Afgesproken was om die onderhandelingen eerst af te ronden. Daarna zou de fractie een oordeel vellen en vervolgens zou het partijcongres uiteindelijk het laatste woord hebben. Frische vindt dat aan die procedure moet worden vastgehouden. Wie daar niet mee kan leven, moet maar uit de fractie stappen, maakte hij duidelijk.

Lees alles over de ontwikkelingen rondom de kabinetsformatie in ons overzicht.

CDA-crisis duurt voort