DEN HAAG - Na ruim zeven uur vergaderen, is de CDA-Tweede Kamerfractie nog altijd volop in discussie over de onderhandelingen van een kabinet met de VVD dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders.

Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker sprak na afloop van het langdurige fractieberaad van een indringende vergadering. ''We hebben hier niet van zes tot twaalf uur twintig huishoudelijke agendapunten zitten afwerken. Het ging over indringende kwesties.''

Hij hoopt en verwacht dat de fractie op een lijn komt. Woensdag gaat de discussie die dinsdagavond laat werd afgebroken verder. ''We willen nog even nadenken over een aantal zaken'', aldus de partijvoorzitter.

Bleker stelt dat de Kamerfractie uiteindelijk de conclusies moet trekken. Is hij voor of tegen verder onderhandelen? Bleker gaat niet in op de vraag en stelt dat hij namens het partijbestuur bij het overleg zit.

Hij vindt niet dat de discussie in de partij heftiger is geworden na oproepen van CDA-prominenten om de onderhandelingen te stoppen. ''Er zijn allerlei externe ontwikkelingen en die leggen het vergrootglas op bepaalde aspecten in de formatie''.

Hij stelt: ''Er gebeurt veel. Fractieleden zijn gewone mensen die worden aangesproken en signalen ontvangen. Dat kan leiden tot aanvullende vragen en inzichten. Het is goed die te bespreken.''