AMSTERDAM - De fractie van het CDA heeft dinsdagavond het crisisberaad over de formatie geschorst tot woensdag. 

Dat gebeurde tegen middernacht, na ruim zeven uur crisisoverleg. Woensdag om 12 uur gaat het beraad verder, zo lieten de betrokkenen weten.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen zei na afloop van het beraad dat er op indringende wijze is gesproken met elkaar en dat het goed is om nog een nacht erover te slapen. Zo kunnen de argumenten nog eens gewogen worden.

Hij wilde verder geen mededelingen doen, omdat het overleg voortduurt. "We voeren op een fatsoenlijke wijze een discussie en daarom is het beter nu geen mededelingen te doen", aldus Verhagen.

Gesprekken

Hij zegt de informateur te zullen inlichten over het tijdelijk opschorten van de formatiegesprekken. De fractievoorzitter wilde geen conclusies trekken over de toekomst van de formatieonderhandelingen met VVD en PVV.

Verhagen ontkent dat er binnen zijn partij sprake is van een machtsstrijd tussen hem en Ab Klink.

Ab Klink verliet de vergadering via een andere deur dan Verhagen, maar had moeite om zich optimistisch te uiten. "Ik voel me eigenlijk wel goed", aldus Klink.

Oneens

De onderhandelaars van het CDA zijn het oneens over de te volgen koers.

Klink, die ook demissionair minister van Volksgezondheid is, wil de formatiegesprekken stoppen.

Verhagen, tevens demissionair minister (Buitenlandse Zaken), wil daarentegen verder onderhandelen met VVD en PVV over een akkoord dat hij vol vertrouwen aan de fractie en de achterban kan voorleggen.

Volgens ingewijden kan Klink op enige steun in de fractie rekenen.

Bleker

Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker sprak na afloop van het langdurige fractieberaad van een indringende vergadering. ''We hebben hier niet van zes tot twaalf uur twintig huishoudelijke agendapunten zitten afwerken. Het ging over indringende kwesties.''

Hij hoopt en verwacht dat de fractie op een lijn komt. Woensdag gaat de discussie die dinsdagavond laat werd afgebroken verder. ''We willen nog even nadenken over een aantal zaken'', aldus de partijvoorzitter.

Op Twitter is de kabinetsformatie een veelbesproken onderwerp.

Crisisberaad CDA