DEN HAAG - De tunnelbak over de A2 bij Utrecht wordt twee jaar later opgeleverd dan gepland. Om vertragingen op het drukke traject te voorkomen hebben minister Camiel Eurlings (Verkeer) en de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen afgesproken de doorstroming van de weggebruikers te garanderen.

Dat hebben zij dinsdag bekendgemaakt.

De A2 bij Utrecht is door de vertraagde openstelling van de 1,6 kilometer lange tunnel een flessenhals geworden nu de weg tussen Vinkeveen en Utrecht is verbreed van drie naar vijf rijstroken.

Naast de tunnel is de weg slechts drie rijstroken breed. Eurlings en Wolfsen hebben nu afgesproken te zorgen voor een tijdelijke voorziening.

Veiligheidssysteem

Zo worden tijdelijk vier extra rijstroken en een spitstrook aangelegd aan weerszijden van de tunnel. Deze tijdelijke voorziening is naar verwachting klaar in het voorjaar.

Oorzaak van de vertraging is de complexiteit van het veiligheidssysteem in de tunnel. De rest van de tunnel is al klaar.

Volgens de huidige planning gaat de tunnel nu medio 2012 open. Utrecht gaat in 2013 woningen bouwen naast de tunnel. Eurlings garandeert dat de tunnelbouw geen hinder geeft voor de woningbouw, omdat de tunnel dan gewoon open is.