AMSTERDAM – CDA-medeonderhandelaar Ab Klink wil niet verder onderhandelen over samenwerking met de PVV. Hij wil daarmee stoppen of stapt anders liever uit de fractie van het CDA.

Dat hebben ingewijden dinsdag gemeld.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen wil wel doorgaan. De fractie van het CDA is dinsdagmiddag onverwacht bijeengekomen om het ontstane probleem tussen Verhagen en Klink te bespreken, aldus de bronnen.

De spanning loopt dinsdagavond flink op. Om half tien 's avonds is de fractie al bijna vijf uur bijeen in een extra beraad en is nog niets meer bekend.

"De spanning loopt op. De laatste loodjes wegen het zwaarst", zei CDA- Kamerlid Gerda Verburg bij aanvang van de ingelaste fractievergadering.

Lastige afwegingen

Volgens Verburg loopt het onderhandelingsproces op zijn eind en zijn er daarom nog een 'paar lastige afwegingen te maken'.

Ze stelt verder dat ze pas na de vergadering kan zeggen of fractievoorzitter Maxime Verhagen nog het mandaat heeft van de hele fractie om verder te onderhandelen.

Verhagen zelf wilde bij aanvang van de vergadering alleen kwijt dat hij ‘de fractie verder gaat informeren’.

Plaspauze

Na ruim 2,5 uur vergaderen was er een korte plaspauze maar geen van de CDA'ers wilde iets kwijt. Alleen Verburg vertelde dat er uitermate serieus wordt gesproken. ''We verstaan elkaar altijd goed.''

Het formatieoverleg met informateur Ivo Opstelten werd dinsdag eerst enkele uren opgeschort en daarna helemaal afgelast deze dag.

Secondant

Klink is sinds de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over een minderheidsvariant op 9 augustus formeel begonnen, de vaste secondant van Verhagen.

Vorige week gaf waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker op televisie al aan dat er sprake was van taxatieverschillen tussen Verhagen en Klink.

Reserves

Bleker erkende ook dat er ''veel reserves'' zijn binnen de partij. De afgelopen weken lieten steeds meer CDA-prominenten en oud-gedienden zich negatief uit over de onderhandelingen van hun partij met de PVV.

Klink en Verhagen zijn beiden nog demissionair minister in het huidige kabinet, respectievelijk van Volksgezondheid en van Buitenlandse Zaken.

Schinkelshoek

Voormalig CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek maakte dinsdagochtend bekend dat hij zich niet langer kan vinden in de gesprekken met de PVV. Een minderheidskabinet dat gesteund wordt door die partij acht hij heilloos voor het land en het CDA.

Schinkelshoek viel door zijn 27e plaats op de kandidatenlijst bij de verkiezingen net buiten de boot. Als het CDA gaat regeren kunnen er Kamerleden doorschuiven naar een post in het kabinet en komt er ruimte vrij voor nieuwe CDA'ers in de Kamer.

Onrust

Bekend is dat meer CDA-Kamerleden worstelen met de eventuele samenwerking met de PVV. Grote onrust is er ook onder leden, met name prominenten uit het verleden.

CDA'ers vrezen dat de PVV wil tornen aan de vrijheden voor godsdienst of onderwijs. Ook de PVV-omgang met de moslims stuit die CDA'ers zeer tegen de borst.

Ferrier

Voorafgaand aan de fractievergadering sprak fractieleider Maxime Verhagen nog met de Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, van wie in de media verondersteld is dat zij bij uitstek worstelen met de PVV.

''Je moet geen instabiele fractie hebben'', verklaarde een ingewijde dat gesprek.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de formatie

Lees tweets over de crisis in de formatie via NUlive.nl

Klink wil niet verder met PVV