DEN HAAG - Oud-Tweede Kamervoorzitter en VVD-prominent Frans Weisglas roept tegenstanders in zijn partij van samenwerking met de PVV op om op te staan en hun kritiek aan partijleider Mark Rutte en het partijbestuur te laten horen.

Van Weisglas is al langer bekend dat hij niets ziet in samenwerking met de PVV, ook niet als die partij van Geert Wilders alleen gedoogsteun geeft aan een minderheidskabinet van VVD en CDA.

''Alleen al op grond van onze liberale beginselen hebben wij niets te zoeken bij een partij die groepen mensen stigmatiseert'', aldus Weisglas.

''Wilders heeft in zo'n constructie ook nog eens alle touwtjes in handen. Het is zo instabiel als wat.''

Stilte

Weisglas verbaast zich al weken over de stilte binnen de VVD, hoewel hij van voldoende mensen hoort dat ze zijn mening delen. ''Ik roep VVD'ers op: wend je tot Rutte en het hoofdbestuur. Laat je kritiek horen.''

De oud-Kamervoorzitter zei zich te kunnen herkennen in de brief die oud-CDA-minister Cees Veerman en andere prominenten in die partij afgelopen weekeinde publiceerden.

Daarin riepen ze de CDA-top op de gesprekken met de PVV te stoppen. ''Als je in die brief overal de letters CDA inruilt voor VVD, zou je die ongewijzigd als een groep VVD'ers kunnen publiceren.''