DEN HAAG - Het grootste deel van de CDA-achterban, 82 procent, is voor het ruimhartig toelaten van vluchtelingen in Nederland. Onder VVD'ers is 59 procent voorstander en onder PVV-stemmers 30 procent.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau TNS Nipo in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland. Momenteel voeren onderhandelaars van VVD, PVV en CDA gesprekken over de vorming van een kabinet.

Als vluchtelingen een verblijfsvergunning hebben gekregen, dan vindt 80 procent van de CDA-stemmers dat zij hun directe gezinsleden mogen laten overkomen.

Steun

Onder alle Nederlanders is de steun voor vluchtelingen toegenomen, van 53 procent vorig jaar naar 63 procent nu. Ruim 80 procent van de Nederlanders vindt dat mensen die oorlogen ontvluchten, hier terecht moeten kunnen.

''In de kabinetsformatie worden nu harde afspraken gemaakt op het gebied van asiel en integratie, maar deze cijfers laten juist zien dat er brede steun is voor vluchtelingen in Nederland'', aldus interim-directeur Igor Ivakic van VluchtelingenWerk.

''Daar kunnen de onderhandelaars niet zomaar aan voorbij gaan.''

De representatieve peiling van TNS Nipo is gehouden in de periode van 19 tot en met 25 augustus. Aan het onderzoek hebben bijna twaalfhonderd mensen meegedaan uit een vast bestand van TNS Nipo.