DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn maandag aan hun vierde week van gesprekken begonnen over de vorming van een kabinet.

CDA-fractieleider Maxime Verhagen gaf aan verder te werken aan een akkoord dat hij met vertrouwen kan voorleggen aan zijn kritische achterban.

Hij ging niet rechtstreeks in op de oproep van een groep prominente leden, onder wie oud-minister Cees Veerman, afgelopen weekeinde om de gesprekken met de PVV over samenwerking te stoppen.

Verhagen verwees naar de woorden van waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker die vorige week alle CDA-leden opriep het resultaat van de onderhandelingen met VVD en PVV af te wachten en op basis daarvan de discussie voort te zetten.

Onrust

Binnen het CDA is grote onrust over de gesprekken met de PVV. Veel CDA'ers vrezen dat de PVV en haar partijleider Geert Wilders willen tornen aan vrijheden als die voor godsdienst of onderwijs.

Bovendien nemen ze afstand van de PVV-omgang met moslims. De afgelopen weken hebben verscheidene oud-CDA-politici zich negatief uitgelaten over mogelijke samenwerking met de PVV.

Resultaten

Verhagen is er echter van overtuigd dat hij voor het CDA belangrijke resultaten kan bereiken en zet de gesprekken met VVD en PVV daarom voort. Het streven is een minderheidskabinet van VVD en CDA te vormen, met gedoogsteun van de PVV.

Afgelopen vrijdag liet informateur Ivo Opstelten weten nog maximaal twee weken nodig te hebben voor de onderhandelingen, onder meer om de gevolgen van alle bezuinigingen goed door het Centraal Planbureau te laten doorrekenen.

Daarna moeten nog bewindslieden worden aangezocht. Een nieuw kabinet zit er dan ook niet voor Prinsjesdag, op 21 september.

Nieuwe week gesprekken