AMSTERDAM - Het middenkader van het CDA vindt dat de gesprekken met de PVV moeten worden voortgezet.

Van de kritiek die prominenten zoals Dries van Agt, Ruud Lubbers en oud-minister Cees Veerman hebben geuit moeten ze niets hebben, concludeert de Volkskrant uit een steekproef onder raadsleden, wethouders, afdelingsbestuurders en andere CDA'ers.

Het middenkader vindt dat de prominenten zich niet met de onderhandelingen moeten bemoeien. "Het zijn net kleine kinderen die denken dat ze nog steeds de dienst uitmaken", verwoordt raadslid in Zwolle Martien van Gurp.

De krant zegt dat het veel moeite kostte een tegenstander te vinden. En zelfs die tegenstander vindt dat de gesprekken moeten worden voortgezet nu ze eenmaal bezig zijn.

Scheuring

De meerderheid heeft er alle vertrouwen in dat het CDA-leider Maxime Verhagen lukt te onderhandelen binnen de kaders die hij heeft gesteld. Tot een scheuring van het CDA zien de leden het dan ook niet komen.

Het AD wist het afgelopen weekeinde ook een felle tegenstander te vinden in oud-Europarlementariër Arie Oostlander. Hij zegt in de krant dat PVV-leider Geert Wilders zich net zo opruiend gedraagt als de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, die nu terechtstaat voor oorlogsmisdaden.

Bangmakerij

Volgens Oostlander, tijdens de Balkanoorlogen Joegoslavië-rapporteur van het Europees Parlement, hanteren Karadzic en Wilders dezelfde methoden. "Ze zetten mensen tegen elkaar op met bangmakerij en anderen zullen daarin een legitimatie zien voor geweld. Dat was zo in Bosnië en dat kan bij ons ook."

Op dezelfde pagina noemt Bart Verkade van de hoofdredactie de uitspraken 'een schande', al zouden de 'absurde vergelijkingen' wel laten zien dat het CDA wordt verscheurd.

Nieuwe week gesprekken