BAGDAD - De Europese Unie heeft 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor de ontmanteling van de tien nucleaire kerninstallaties in Irak die onder dictator Saddam Hussein zijn gebouwd.

Daartoe hebben de unie en de Iraakse regering zondag in Bagdad een akkoord getekend.

Sinds twee jaar werkt Irak aan de afbraak van installaties die over het gehele land zijn verspreid. Het geld dat de EU ter beschikking stelt, is bedoeld voor de opleiding van Iraakse wetenschappers en voor apparatuur waarmee die klus kan worden versneld.

De verwachting is dat het wel tien jaar kan duren voor alle tien installaties zijn afgebroken. Tot nu toe is slechts één installatie, in het centrum van Bagdad, ontmanteld.

Deskundigheid

''Dit contract zal de deskundigheid (van de wetenschappers) bevorderen, zodat zij in staat zullen zijn complexere installaties te ontmantelen'', zei de Iraakse minister van Wetenschap en Technologie, Raed Fahmy, zondag tegen verslaggevers, nadat hij het verdrag met de EU had getekend.

Van de 2,5 miljoen euro gaat twee derde naar de opleiding van wetenschappers. De rest is bestemd voor apparatuur, maar ook voor beschermende kleding. Tientallen Iraakse wetenschappers zullen ervan profiteren.