AMSTERDAM - Geert Wilders heeft de islam achterlijk genoemd in een interview op de Australische televisie.

Na de spectaculaire groei van de PVV bij de verkiezingen werd gevreesd dat Wilders zich in het buitenland negatief zou uitlaten over moslims, omdat hij daar gezien kan worden als vertegenwoordiger van Nederland.

Wilders zegt verder in het interview, dat anderhalve maand geleden is opgenomen, dat de islam niet vergelijkbaar is met het christendom. "Het is een gewelddadige ideologie vergelijkbaar met het communisme en fascisme."

In het interview herhaalt hij zijn wens voor een internationale organisatie tegen de islam. Hij zegt ook veel reacties uit Australië en andere landen te hebben van mensen die zijn hulp willen bij het verspreiden van dezelfde boodschap.

Ground Zero

Het Australische actualiteitenprogramma Dateline zond het interview zondag uit. In de uitzending werd ook vooruitgeblikt naar zijn bezoek aan New York op 11 september als protest tegen een moskee bij Ground Zero.

CDA-leider Maxime Verhagen wees Wilders al eerder op zijn verantwoordelijkheid voor het imago van Nederland in het kader van zijn bezoek aan New York.

CDA-senator Hans Hillen vreesde schadelijke gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven door uitspraken van Wilders in het buitenland.]

Afspraak

"Wen er maar aan", zei Wilders in reactie op Hillen. Tegen Verhagen zei hij dat hij mag zeggen wat hij wil en verwees naar een afspraak met de VVD en het CDA.

"Er is een afspraak dat ik gewoon zeg en blijf zeggen wat ik vind, ook over de islam, ook over New York, ook over die verschrikkelijke moskee".