DEN HAAG - Veel kiezers die in juni op het CDA hebben gestemd, zouden dat nu niet meer doen. Door vooral de interne onenigheid in die partij is eenderde van hen afgehaakt.

Het CDA zou vijftien zetels behalen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Dat is de laagste score ooit in de peilingen van Maurice de Hond, die sinds 1976 dit soort onderzoeken doet.

Uit de jongste peiling, die hij zondag publiceerde, blijkt verder dat steeds minder mensen denken dat de huidige formatieonderhandelingen zullen leiden tot een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Ongeveer 54 procent van alle kiezers gelooft er nog in. Drie weken geleden was dat 80 procent. Ook het aantal CDA-kiezers dat hoopt dat deze formatiepoging slaagt, is gedaald: van 79 procent drie weken geleden naar 60 procent nu. De kiezers van VVD en PVV zijn onverminderd enthousiast.

Besprekingen

De onderhandelaars van de drie partijen gaan maandag hun vierde week van besprekingen in. De VVD heeft nu 31 zetels in de Tweede Kamer, het CDA 21 en de PVV 24, waarmee ze samen net een meerderheid van 76 zetels hebben.

De gedoogconstructie zou op grond van de nieuwe peiling echter op 74 zetels uitkomen. In de afgelopen tijd hebben diverse CDA-prominenten, onder wie oud-premier en ex-informateur Ruud Lubbers, zich openlijk gekeerd tegen politieke samenwerking van hun partij met de PVV van Geert Wilders. De twijfel bij een deel van de CDA-kiezers over de beoogde coalitie neemt mede daardoor toe.

Prominenten

Een meerderheid van hen vindt echter dat de prominenten zich niet met de actuele politiek moeten bemoeien en dat ze hadden moeten wachten tot er een akkoord op tafel ligt. Bijna een kwart van de CDA-kiezers (23 procent) verwacht dat de partij in tweeën scheurt als het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV er komt.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De meningen werden vrijdag gepeild.