NOOTDORP - Rita Verdonk geeft de moed niet op. De klap was hard toen ze bij de laatste verkiezingen haar enige zetel in de Tweede Kamer verloor.

Maar inmiddels trekt Verdonk weer het land in om kieskringen te bezoeken en haar beweging Trots op Nederland op te tuigen.

Ze wil in november meedoen aan tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen die dan in een nog onbekend aantal gemeenten worden gehouden. ''We hergroeperen nu'', zei ze zaterdag in een interview met het AD.

Achterkamertjespolitiek

In een toelichting gaf ze aan dat er nog honderden mensen actief zijn voor Trots op Nederland. ''We kijken nu wat er moet gebeuren. We gaan Trots op Nederland duidelijk op de kaart zetten, laten zien dat de beweging er is voor de burgers. We zijn wars van achterkamertjespolitiek'', aldus Verdonk.

Trots op Nederland heeft 62 raadsleden in 39 gemeenten. Verdonk is vast van plan om de volgende keer ook weer mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Gedrocht

De huidige formatiepoging, waarbij VVD en CDA een minderheidskabinet willen vormen met gedoogsteun van de PVV, noemt ze ''een gedrocht''. Maar ''alles beter dan met de PvdA''.

Verdonk stapte in 2003, dankzij VVD-prominent Gerrit Zalm, de landelijke politiek in. Ze werd minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie. Na haar gedwongen vertrek bij de liberalen in het najaar van 2007, na kritiek op VVD-leider Mark Rutte, scoorde ze nog bijna dertig zetels in de peiling.

In de weken voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni stond ze echter op nul. Na de verkiezingen gaf ze vooral de media de schuld van haar verlies, omdat ze volgens haar vooral op televisie amper de gelegenheid heeft gehad om het partijprogramma uit te leggen.