DEN HAAG - Een groep prominente CDA-leden onder leiding van oud-minister Cees Veerman roept de fractie van het CDA op te stoppen met onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

 In een open brief, die zaterdag is gepubliceerd in NRC Handelsblad, waarschuwen de ondertekenaars dat zo'n coalitie tot een ''scheiding der geesten in de samenleving'', zal leiden.

Verder zouden reputatieschade in het buitenland en een mogelijke afsplitsing in het CDA op de loer liggen, zo stellen zij.

''De beoogde coalitie is noch in het belang van het land, noch in het belang van onze partij'', zo staat in het stuk. Veerman, die voorzitter van het bestuur van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA is, heeft het initiatief genomen om de brief te schrijven.

Ondertekenaars

Het schrijven is mede ondertekend door oud-minister en voormalig eurocommissaris Frans Andriessen, de oud-ministers Hanja Maij-Weggen en Bert de Vries, ex-partijvoorzitter Tineke Lodders, oud-voorzitter van de SER Herman Wijffels, voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-Raad en diverse gemeenteraads- en statenleden en wethouders.

Sommigen van hen hadden zich eerder al openlijk uitgesproken tegen de besprekingen met de PVV.

Wij-zij-denken

Een kabinet dat in de Tweede Kamer wordt gedoogd door de PVV, zal volgens de CDA-kopstukken polariserend uitwerken. De partij van Geert Wilders getuigt volgens hen van een ''onomwonden wij-zij-denken ten aanzien van allochtonen in het algemeen en moslims in het bijzonder''.

Daarmee wordt een grote groep mensen apart gezet, constateren de bezorgde CDA-leden. ''Een coalitie met gedoogsteun van de PVV versterkt naar onze vrees deze polarisatie en draagt tevens het risico in zich van een legitimatie van de standpunten van de partij.''

Internationale context

Ook de internationale positie van Nederland is volgens de ondertekenaars in het geding. ''Het buitenland zal met gefronste wenkbrauwen kijken naar een land waarin een partij met opvattingen als die van de PVV zo'n vooraanstaande plek heeft bedongen."

"Nederland is geen eiland en mede gelet op het belang van de export en de economie, kan ons land zich een dergelijke reputatie in de internationale context niet permitteren.''

Zorgen toekomst

Zorgen zijn er ook over de toekomst van het CDA. Door deel te nemen aan een coalitie met de VVD met gedoogsteun van de PVV ''bekent het CDA zich nadrukkelijk tot de rechts-conservatieve stroming en verlaat daarmee de vertrouwde middenpositie in het politieke landschap. Een afsplitsing dreigt.''

Loyaal

Veerman geeft wel aan "loyaal aan de partij", te blijven. Hij zal in dat geval hopen op betere tijden en daaraan bijdragen, zei hij zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

''Als je van iets houdt, moet je ook in kwaaie tijden blijven.''

Demoniseren

PVV-leider Geert Wilders reageerde zaterdag geërgerd op de 'dagelijkse anti-PVV hetze' van de CDA-prominenten.  "Ik zeg tegen hen: wacht onderhandelingen af en stop met het demoniseren van 1.5 mln kiezers!", zo twitterde hij.