DEN HAAG - De kabinetsformatie gaat langer duren, maximaal twee weken. Dat zei informateur Ivo Opstelten vrijdag.

Volgens hem kan het kabinet er kort na Prinsjesdag, dit jaar 21 september, zitten als de onderhandelingen slagen.

De onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV zijn inmiddels drie weken aan de gang.

Opstelten zei dat er ''echt nog een paar hobbels te nemen zijn''. Volgens hem gaat het om goede akkoorden, niet om het halen van een deadline. Opstelten schatte zelf bij het begin van zijn werk in dat de informatie ''pakweg drie weken'' zou gaan duren.

Optimistisch

Opstelten zei dat de onderhandelingen ''een eind op streek zijn'', maar dus toch nog meer tijd vergen. Ook zijn nog doorrekeningen van het Centraal Planbureau nodig.

''Het is pas klaar als het klaar is. Als de handtekeningen van de fractievoorzitters er onder staan.'' Maar hij maakte duidelijk optimistisch te zijn.

''Alle onderwerpen zijn diepgaand verkend, grote stappen zijn gezet en we werken naar conclusies toe. Het resultaat staat centraal, aan de finish wordt de winst- en verliesrekening opgemaakt. Als roeier weet ik dat het vaak aankomt op de halen van de laatste 100 meter'', zei Opstelten.

Uitkeringen

Bronnen rond de onderhandelingen stellen dat er met name een probleem ligt bij de bezuinigingen in de zorg en op de uitkeringen.

Hierover zouden de onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) het nog niet eens zijn. VVD en CDA willen veel harder bezuinigen dan de PVV.