AMSTERDAM - CDA-partijvoorzitter Henk Bleker vindt de kritische brief die oud-informateur Ruud Lubbers naar de partijtop schreef en die woensdag uitlekte 'heel ver gaan'.

Dit zegt hij woensdagavond in een reactie op de uitgelekte brief tegenover het televisieprogramma NOVA.

Daarin stelt de oud-informateur een time-out in de onderhandelingen voor, omdat hij op dit moment tegen een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV is.

'Neen, tenzij'

''Mijn standpunt heeft zich ontwikkeld van ''ja, mits'' tot ''neen, tenzij'', stelt Lubbers in zijn brief. Vooral de onduidelijkheid over de vrijheid van godsdienst en Wilders' opstelling tegenover de islam baren Lubbers zorgen.

Deze time-out wordt door Bleker echter omschreven als ‘niet logisch’.

''Als partijvoorzitter heb ik het volste vertrouwen in de onderhandelaars en de fractie. Zij zijn nu aan zet, niet anderen binnen onze partij. Als partij zullen wij een eventueel eindresultaat beoordelen, zowel door het partijbestuur als uiteindelijk door het partijcongres. Ik wijs het voorstel van Lubbers dan ook af'', aldus Bleker.

Onbegrip

Bovendien vindt hij de brief ook 'heel ver gaan', zo zegt hij later op de avond tegenover het televisieprogramma NOVA.

"Ik heb de toon van de brief niet kunnen begrijpen, en het sluit ook niet aan met de verdere contacten die ik met Lubbers heb."

Ophef

''Ik denk dat Lubbers het ook betreurt dat in de media zo'n ophef is gemaakt over zijn mening. Maar ja, hij heeft een brief naar een behoorlijk een aantal mensen geschreven, dus dan kun je verwachten dat dit openbaar wordt", zo zei hij eerder op de avond tegenover EenVandaag.

Lubbers bereidde als informateur de weg voor de besprekingen over een rechts kabinet.

Alternatief

Nu stelt hij dat er een ander alternatief is, een minderheidskabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks dat in de Kamer gesteund zou kunnen worden door de ChristenUnie, de SGP en de Partij voor de Dieren.

Lubbers houdt wel de mogelijkheid open dat hij alsnog het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV zal steunen.

Advies

Volgens Bleker komt de ongerustheid van Lubbers voornamelijk voort uit de aanpak van het informatieproces, die afwijkt van het oorspronkelijke advies van de oud-informateur. 

"Het gaat anders dan hij zich had voorgesteld. Lubbers wilde dat er allereerst afspraken gemaakt zouden worden rondom kwesties van de rechtsstaat voordat er verder onderhandeld zou worden."

Dat dit niet duidelijk is gedaan, is volgens Bleker de reden dat Lubbers 'minder vertrouwen' in het minderheidskabinet heeft.

Afwachten

Bleker roept zijn achterban echter nogmaals op om de resultaten van de onderhandelingen af te wachten. Volgens hem roepen de vele negatieve reacties van oud CDA-politici ‘irritatie’ op bij partijleden die ‘met hun voeten in de klei’ staan. "Kan men zich niet een beetje inhouden, is de teneur van het commentaar."

Volgens Bleker worden de oud-politici zoals Dries van Agt en Lubbers door deze achterban gezien als "mannen en vrouwen die belangrijk zijn geweest in de generatie van vroeger''.

Bekijk een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie