DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is rustig onder de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ''Strikt genomen'' heeft Wilders gelijk, zei Verhagen donderdag; hij moet niks.

Tegelijk wil het CDA heel veel. ''En de partijvoorzitter heeft dat op christendemocratische manier duidelijk gemaakt'', zei Verhagen over het optreden van Bleker woensdagavond.

Wilders had zich daar aan geërgerd en twitterde donderdagochtend: ''Kan die CDA-voorzitter Bleker niet even op vakantie gaan of zo? Wat een enorme zeurpiet. En voor alle helderheid: de PVV moet helemaal niks!''

Donderdagmiddag koos Wilders weer voor stilzwijgen. ''Stilte is prachtig'', zei hij voor hij weer aanschoof bij informateur Ivo Opstelten voor een nieuwe onderhandelingsronde met Verhagen en VVD-leider Mark Rutte.

Heldere wijze

''Ik denk dat Bleker op heldere wijze het CDA-verhaal heeft aangegeven'', zei Verhagen vlak voor hij het gebouw van de Eerste Kamer binnenging.

''Tegelijkertijd heeft Wilders strikt genomen gelijk als hij zegt dat hij niets moet. Het is zo dat wij wat willen en daarover zijn wij in onderhandeling.''

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie