DEN HAAG - CDA-minister Gerda Verburg (Landbouw) deelt de visie van waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker dat een kabinet van VVD en CDA samenbindend moet zijn en dat de PVV dat als gedoogpartij moet accepteren. 

''Ik ben buitengewoon trots op mijn partijvoorzitter. Ik sta er helemaal achter'', zei Verburg donderdag na afloop van kabinetsberaad over de begroting van volgend jaar.

Ook Verburg vindt dat er een kabinet moet komen voor alle Nederlanders, dat verbindt en niemand uitsluit. ''Als CDA gaan we uit van eigen kracht en voor de samenleving als geheel'', zei ze.

Zeurpiet

PVV-leider Geert Wilders noemt Bleker een zeurpiet en vindt dat hij moet ophouden met ''partijpolitiek gespin'', omdat hij anders de kansen op politieke samenwerking met de PVV in gevaar brengt. ''We kennen de stevige uitspraken van Wilders'', zei Verburg.

Ze gaat ervan uit de uitlatingen donderdagmiddag ook wel even aan bod komen als de onderhandelaars weer bij de informateur aan tafel zitten. Schermutselingen zijn er altijd bij onderhandelingen, constateerde Verburg.

Haar CDA-collega Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wilde niet ingaan op de jongste formatieperikelen.

Donner

CDA-minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wees erop dat de PVV-leider van alles kan vinden, maar dat momenteel onderhandeld wordt over een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gesteund wordt door de PVV.

''Het zullen wel de waarden zijn die door hem gesteund worden'', aldus de bewindsman over Wilders reactie op wat de CDA-partijvoorzitter heeft uitgedragen.

Donner wil zich niet uitspreken over de vraag of het CDA wel met de PVV moet onderhandelen.

Hij zei woensdag nog tijdens het Christelijk-Sociaal Congres: ''In Nederland hebben we gemeend de ideeën en zorgen die zich in de gedachten van eerst Fortuyn en nu Wilders (bij alle verschillen ertussen) vertolkt voelen, eerst te moeten bagatelliseren, vervolgens te laten passeren, en in de laatste tijd te willen veroordelen en uit te sluiten.''

Donner vroeg zich af of het meer christelijk-sociaal is ''om iedere samenwerking principieel uit te sluiten en de dialoog te beperken tot het wederzijds wisselen van moties van afkeuring''.

Of is het meer christelijk-sociaal ''om dialoog en eventuele samenwerking aan te gaan, zij het eventueel met een verhoogde dijkbewaking voor de uitgangspunten en waarden, om zo toch weer de gemeenschappelijke grond te vinden van waaruit mogelijk de principiële tegenstelling ontkracht kan worden''.

VVD

De Tweede Kamerfractie van de VVD is donderdagochtend twee uur lang bijgepraat over het formatieproces. De wekelijkse bijeenkomst vond in een ''goede sfeer'' plaats, zei VVD-leider Mark Rutte na afloop.

Hij wilde niet ingaan op de woordenwisseling tussen Wilders en Bleker. ''Zoals u weet, is de afspraak dat we geen enkele mededeling doen over het formatieproces. Voor mij geldt: afspraak is afspraak'', zei Rutte.

VVD, CDA en PVV onderhandelen al ruim 2,5 week over de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat op gedoogsteun kan rekenen van de PVV. De besprekingen onder leiding van informateur Ivo Opstelten gaan om 14.00 uur verder.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie