DEN HAAG - Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier van het CDA heeft besloten de komende dagen niet naar Haïti te gaan om te kijken hoe de wederopbouw verloopt.

Ze wil niet het risico lopen dat ze er niet bij kan zijn als de fractie een beslissing moet nemen over de kabinetsformatie. Wanneer dat is, is nog niet bekend maar Ferrier wil er persoonlijk bij zijn, zei ze donderdag.

Ferrier zou donderdag vertrekken met haar collega Joël Voordewind van de ChristenUnie, die nu alleen gaat.

Ze heeft pas op het allerlaatste moment en met pijn in het hart het werkbezoek afgezegd, omdat ze heel graag naar Haïti wilde. ''Als Kamerlid ben ik al acht jaar betrokken bij het land'', aldus Ferrier.

Aardbeving

Het Caribische land werd in januari getroffen door een verwoestende aardbeving. Volgens planning zouden de twee parlementariërs 1 of 2 september terugkomen.

Een eventueel versnelde terugkeer uit Haïti was volgens de christendemocrate te ondoorzichtig om te regelen. De ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad, die het programma begeleidt, wilde dat dan wel proberen maar Ferrier vindt het risico toch te groot.

Over mogelijke onrust binnen de fractie over samenwerking met de PVV wilde ze niets zeggen. ''Het proces dat nu gaande is voor de partij en voor het land is zo belangrijk. Niet alleen ik vind dat maar iedereen. En daar moet ik bij zijn'', aldus Ferrier.