BRUSSEL/DEN HAAG - Oud-premier Dries van Agt overweegt zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen, als het congres van die partij een akkoord met de PVV goedkeurt.

Hij denkt erover om in dat geval over te stappen naar D66 of GroenLinks, zegt hij woensdag in een interview met het Vlaamse weekblad Knack.

''D66 en GroenLinks zijn in mijn ogen leuke, interessante partijen. Er staat geen C in hun naam, maar er zijn er veel die zeggen dat ze van die C in de naam van het CDA ook nog weinig merken.''

Van Agt (79) weet nog niet zeker of het wel verstandig is om als CDA-lid te bedanken, omdat hij dan geen invloed meer op die partij heeft.

''Ik vraag me af of het voor de goede zaak dan toch niet beter is om in het CDA te blijven, maar dan als lastpak van jewelste.''

Waardering

In een reactie stelde CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen dat hij de discussie in de partij waardeert.

''Als in een partij geen discussie plaatsvindt, dan gaat de partij aan bloedarmoede lijden. Ik zet me in voor een goed onderhandelingsresultaat en de CDA-leden kunnen dat, net als de leden van de fractie, beoordelen.''

Van Agt herhaalt in Knack zijn grote bezwaren tegen de PVV. Het programma van die partij heeft volgens hem ''een racistische tint''.

De denkbeelden van Wilders noemt hij ''een horreur''. ''Je zou toch denken: blijf alsjeblief bij die man uit de buurt.''

Meebuigen

Onder de voorstanders in het CDA van samenwerking met de PVV zijn volgens Van Agt ''nogal wat mensen die bang zijn om hun positie te verliezen en die in deze politieke crisistijd vooral het eigen vege lijf proberen te redden.

Binnen het CDA leeft de gedachte dat de enige manier om politiek te overleven is om mee te buigen met Wilders.''

Daarnaast is Nederland de laatste jaren ''schrikbarend verrechtst'', aldus de oud-premier. Dat geldt volgens hem voor het CDA, maar ''ook de PvdA is daaraan niet ontkomen''.