AMSTERDAM - Demissionair minister Tineke Huizinga (ChristenUnie) gaat de kosten voor het gebruik van een privévliegtuig voor haar terugreis van vakantie terugbetalen aan het ministerie.

Dat heeft zij woensdagmiddag bekendgemaakt.

De bewindsvrouw zei woensdag dat ze de beeldvorming buitengewoon betreurt. Ze wil ook niet dat die weerslag krijgt op het kabinet en haar eigen partij, de ChristenUnie.

Ze liet wel weten dat de beslissing om de vlucht te maken zorgvuldig is overwogen.

Kamervragen

PvdA en GroenLinks reageerden eerder op de dag geïrriteerd op de dure privévlucht. Beide partijen hadden Kamervragen ingediend om opheldering te vragen.

Huizinga was op vakantie in Italië toen zij halsoverkop terug moest naar Den Haag voor kabinetsoverleg. De kosten van de heen- en terugvlucht, bijna 12.000 euro, werden betaald door haar ministerie van VROM.

“Deze terugvliegactie draagt niet bij aan het vertrouwen in de politiek”, aldus GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. “Het is decadent dat de minister zich op kosten van de belastingbetaler per privéjet heeft laten vliegen.”

Onverantwoord

GroenLinks noemt de vlucht 'in tijden van de klimaatcrisis onverantwoord'. “De minister van Milieu heeft in haar eentje net zoveel CO2 uitgestoten als honderden Nederlandse vakantiegangers bij elkaar”, aldus GroenLinks-parlementariër Liesbeth van Tongeren.

“Hoe kan Huizinga nu nog geloofwaardig van de eigen ministeries vragen om duurzaam te consumeren.”

Budgetvlucht

De PvdA vraagt zich af of er geen andere vervoersmogelijkheden waren, zoals de trein of een budgetvlucht van een andere luchthaven.

Ook zetten de PvdA-Kamerleden Pierre Heijnen en Diederik Samsom vraagtekens bij de noodzaak om ook voor de terugreis naar haar vakantiebestemming zo'n dure privéjet te bestellen.

Heijnen en Samsom roepen verder in herinnering dat er begin vorig jaar is gedebatteerd over het declaratiegedrag van bewindspersonen. Zij betwijfelen of deze declaratie binnen de regels past.