DEN HAAG - Een deel van de CDA-fractie wil van fractievoorzitter Maxime Verhagen meer informatie over het verloop van de formatieonderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA.

Een aantal CDA-Tweede Kamerleden heeft dat dinsdag in een heftige en soms emotionele vergadering duidelijk gemaakt, zo bevestigen bronnen in de fractie.

Sommigen hadden kritiek op Verhagen en de informatie die hij geeft over het proces aan tafel bij informateur Ivo Opstelten.

Daar onderhandelt Verhagen nu ruim twee weken met VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders over een regeer- en een gedoogakkoord voor een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat in de Kamer gesteund zal worden door de PVV.

Eigen houtje

Sommige fractieleden voelen zich ook onvoldoende gehoord en menen dat Verhagen te veel op eigen houtje opereert.

Volgens ingewijden herkende mede-onderhandelaar Ab Klink zich wel in de kritiek, maar vond die bij Verhagen nog weinig gehoor. De fractievergadering is zonder duidelijke slotconclusie geëindigd.

Prominenten

Ook op het CDA-partijbureau werden dinsdagavond kritische vragen gesteld tijdens een bijeenkomst met prominenten die niet meer actief zijn in de Haagse politiek.

Oud-premiers Ruud Lubbers, Piet de Jong en Dries van Agt, oud-ministers Elco Brinkman, Wim Deetman, Onno Ruding en Carla Peijs en andere prominenten als fractievoorzitter Jos Werner in de senaat lieten zich bijpraten door waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker.