AMSTERDAM - CDA-prominent Piet de Jong heeft moeite met het minderheidskabinet dat zijn partij aan het smeden is met de VVD en dat wordt gedoogd door de PVV van Geert Wilders. Dat zegt de oud-premier deze week in een interview met Vrij Nederland.

"De godsdienstvrijheid en de rechtsstaat moeten recht overeind staan. Dat is voor mij essentieel", zegt de 95-jarige De Jong, die van 1967 tot 1971 premier was.

"Als je zegt: jullie deugen niet, zoals Geert Wilders doet, dan escaleert het en gaat het van kwaad tot erger. Je moet elkaar respecteren."

Godsdienstvrijheid

"Daarom zeg ik: zolang de punten van de godsdienstvrijheid en de rechtsstaat niet zeker zijn, moet de PVV wat mij betreft maar in zijn eentje doormarcheren. Daar doe ik niet aan mee."

Hoewel inmiddels hoogbejaard, is De Jong nog een graag geziene gast binnen zijn partij. Tijdens het verkiezingscongres haalde de oud-KVP-politicus nog hard uit naar toenmalig PvdA-leider Wouter Bos, omdat hij uit electoraal oogpunt het kabinet zou hebben laten vallen. De Jong haalde daarmee alle journaals.

Van Agt

De Jong, die ooit de scepter zwaaide over een onderzeër, is niet de enige CDA-prominent die kritiek uit op de samenwerking met Wilders. Afgelopen weken gingen Herman Wijffels, Cees Veerman, Frans Andriessen, Dries van Agt en Doekle Terpstra hem voor.

Fractieleider Maxime Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker roepen de critici steevast op om eerst het resultaat van de onderhandelingen af te wachten.

Geen geduld

Daar heeft Arjan Kaaks, eerder dit jaar lid van de programmacommissie van het CDA, kennelijk geen geduld voor. Hij zegt dinsdag in NRC Handelsblad dat het leiderschapsprobleem bij het CDA zo groot is dat het te risicovol is om in een kabinet te stappen dat gedoogsteun krijgt van de PVV.

Hij vreest dat moslims de partij gaan verlaten.

Kernwaarden

"We zijn onze partijleider kwijtgeraakt, de fractievoorzitter, de partijvoorzitter, de niet-benoemde kroonprins Eurlings en de belangrijke adviseur Jack de Vries", zegt hij in de krant. "Gecombineerd met het enorme zetelverlies zou ik zeggen dat we juist nu dicht bij onze kernwaarden moeten blijven."

"Dat zijn gelijkwaardigheid en solidariteit, en vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs."

Een ander lid van de programcommissie, Peter Arensman, spreekt zich juist uit voor de gedoogsamenwerking met de PVV. Hij denkt dat met de VVD een stabielere regering is te vormen dan met de PvdA.