HILVERSUM - Oud-VVD-minister Pieter Winsemius vindt dat er net als bij het CDA ook binnen zijn partij ''een moment'' moet zijn waarop de leden een opgesteld regeerakkoord kunnen bespreken en kunnen aangeven of ze het steunen.

Winsemius maakte dat vrijdagavond duidelijk in het tv-programma Nova. Momenteel onderhandelen VVD, PVV en CDA over de vorming van een minderheidskabinet.

VVD en CDA zouden dan samen een kabinet vormen, dat op gedoogsteun van de PVV kan rekenen.

Binnen het CDA zijn leden ongerust over de mogelijke samenwerking met de PVV.

Het CDA-partijbestuur heeft aangekondigd dat leden tijdens een partijcongres het laatste woord hebben over de deelname van het CDA.

Congres

Winsemius vindt dat er heel goed nagedacht moet worden voordat zijn partij samenwerkt met de PVV. Liever had de oud-minister gezien dat de VVD in zee was gegaan met PvdA en CDA. Of de VVD na de onderhandelingen ook een congres moet houden, vindt Winsemius een zaak van de partijleiding.

VVD-coryfee en voormalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas steunt de oproep van Winsemius van harte.

Net als Winsemius laat hij de vorm waarin de leden zich kunnen uitspreken aan de partijleiding. Mogelijkheden zijn volgens Weisglas een congres, partijraad of wellicht een referendum.

Kritiekloos

Weisglas maakt zich zorgen over de ''kritiekloze manier'' waarop de VVD aanstuurt op samenwerking met de PVV. ''Het geeft me een gevoel van onbehagen.'' Wel zegt Weisglas te merken dat meer VVD'ers kritiek beginnen te laten horen.

''Als ik me ergens uitspreek of geciteerd word, krijg ik steeds meer reacties van mensen die het met me eens zijn. Eerst was het heel erg stil binnen de partij, nu is het iets minder stil."

"Het is belangrijk dat leden straks serieus het resultaat van onderhandelingen kunnen bespreken.''