AMSTERDAM - In navolging van PVV-leider Geert Wilders verzet ook een Kamerlid van de PvdA zich tegen de bouw van een moskee nabij Ground Zero in New York.

Tweede Kamerlid Jacques Monasch vindt dat rekening moet worden gehouden met de 'oprechte gevoeligheden en emoties' die spelen rondom de kwestie.

"Zijn wij bereid het gebouw van de Duitse ambassade te accepteren tegenover het nationaal monument op de Dam?", twitterde Monasch retorisch.

Om eraan toe te voegen dat er ook grenzen zijn aan tolerantie. "Ik vind dat je door geweld ontzielde plaatsen zoveel mogelijk moet ontzien."

Monasch was eerder verantwoordelijk voor verkiezingscampagnes van de sociaaldemocraten. De politicus was vrijdagmiddag niet meteen bereikbaar voor een toelichting.

Betoging

Het stadsbestuur van New York gaf onlangs toestemming voor de bouw van het 'islamitische ontmoetingscentrum' dat op een paar honderd meter wordt gebouwd van de plek waar op 11 september moslimextremisten de aanslagen pleegden op de WTC-torens. Daarbij kwamen bijna drieduizend mensen om het leven.

Wilders gaat op 11 september naar New York om te spreken tijdens een betoging die wordt georganiseerd door tegenstanders van het project.

De PVV-leider vindt de bouw van de moskee, vlakbij de plaats 'waar de islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde', een belediging voor de slachtoffers en hun nabestaanden.