DEN HAAG - Steeds meer CDA-leden ondertekenen een petitie tegen regeringssamenwerking met de PVV van Geert Wilders.

Inmiddels hebben 333 christendemocraten zich aangesloten bij het manifest, zo meldde initiatiefnemer Wouter Beekers vrijdag.

''Maar nog niet alle reacties zijn verwerkt, dus het zijn er eigenlijk nog meer'', aldus Beekers, historicus aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Afgelopen donderdag zetten 44 CDA-leden, onder wie twee oud-Kamerleden Sytze Faber en Ton de Kok, hun handtekening onder een tekst die werd gepubliceerd in dagblad Trouw.

Sinds die dag kunnen ook andere CDA-leden zich tegen een samenwerking uitspreken op de website www.wijstaanvooronzegrondrechten.org. Met name Wilders' voorstellen die het recht op gelijke behandeling en de godsdienstvrijheid zouden inperken, zijn de groep een doorn in het oog.

Streefgetal

De honderden steunbetuigingen moeten wel worden bezien in het licht van het totale ledenaantal van het CDA. Dat zijn er volgens Beekers ongeveer 65.000. Een bepaald streefgetal voor zijn protest wil hij niet noemen.

Bij de mensen die het manifest sinds donderdag hebben ondertekend, zitten volgens Beekers onder meer drie CDA-wethouders en 32 gemeenteraadsleden, onder wie elf fractievoorzitters. Ook oud-staatssecretaris Ton Frinking en voormalig commissaris van de Koningin van de provincie Limburg Sjeng Kremers zijn tegen een samenwerking met Wilders, aldus Beekers.

Om er zeker van te zijn dat de CDA'ers die ondertekenen ook echt lid zijn van de partij, kijkt de initiatiefnemer aangemelde actieve leden na. ''Functies zijn na te kijken via internet'', stelt hij. Maar hij geeft toe dat van gewone, passieve leden niet na te gaan valt of ze ook echt partijlid zijn.