AMSTERDAM - De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn het eens over het samenvoegen van enkele ministeries. Ook hebben ze elkaar gevonden in het voornemen om het budget van ontwikkelingssamenwerking grotendeels te ontzien.

Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van bronnen rond de formatie.

De ministeries van Vrom en van Verkeer en Waterstaat gaan samen als het ministerie van Ruimte. Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit fuseren in een ministerie van Bedrijvigheid, waarvoor CDA'er Maxime Verhagen in beeld is als minister.

Politie

Justitie neemt de verantwoordelijkheid voor de politie over van Binnenlandse Zaken. Het opgetuigde ministerie krijgt de naam Veiligheid en Recht.

Binnenlandse Zaken zal zich in afgeslankte vorm vooral met lokaal bestuur gaan bezighouden. De projectministeries voor Wonen, Wijken en Integratie en voor Jeugd en Gezin verdwijnen de komende kabinetsperiode.

Ontwikkelingssamenwerking

Het CDA heeft de discussie over ontwikkelingssamenwerking gewonnen. VVD en PVV wilden daar flink het mes in zetten. Het CDA heeft ervoor gezorgd dat de internationale afspraak om 0,7 procent van het nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp te besteden, overeind blijft.

Waar de beoogde achttien miljard wel wordt bezuinigd is nog de vraag. Een ingewijde noemde het tegenover de krant zeer onzeker of er voor Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, een akkoord is.