RIJSWIJK - Een groep ongeruste CDA'ers heeft een petitie ondertekend tegen regeringssamenwerking met de PVV van Geert Wilders.

De ondertekenaars vinden ook de samenwerking door middel van gedoogsteun waar momenteel over wordt onderhandeld onverkropbaar. In hun ogen tornt de PVV aan de grondrechten.

Lokale christendemocratische politici, bestuursleden en de twee oud-Kamerleden Sytze Faber en Ton de Kok zetten hun naam onder het manifest.

De tekst verschijnt donderdag in dagblad Trouw en staat ook op de website www.wijstaanvooronzegrondrechten.org.

Met name Wilders' voorstellen die het recht op gelijke behandeling en de godsdienstvrijheid zouden inperken, zijn de groep een doorn in het oog.

''De PVV stigmatiseert een aanzienlijke minderheid van onze bevolking, maakt deze tot zondebok voor vrijwel alle problemen van onze samenleving. Zo bedreigt de PVV niet alleen de vrijheden van moslims, maar ook de beginselen van onze rechtsstaat en daarmee de vrijheid van ons allen'', aldus de tekst.

Bedreiging

''Regeringssamenwerking, ook in deze vorm, met de PVV draagt bij aan de acceptatie van een gedachtegoed dat een bedreiging vormt voor onze democratische samenleving.''

Fractievoorzitter Maxime Verhagen onderhandelt momenteel met de VVD over de vorming van een nieuw kabinet, dat met gedoogsteun van de PVV een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich zou hebben.

Reactie Verhagen

Verhagen kan zich voorstellen dat CDA'ers bezorgd zijn over de onderhandelingen met de PVV. Hij zei dat donderdagochtend bij aanvang van een nieuwe dag onderhandelen met VVD en PVV in een reactie op het manifest van ongeruste CDA-leden die geen regeringssamenwerking met de PVV willen.

Verhagen noemde die zorgen normaal, maar hij wees er ook op dat de onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van Geert Wilders PVV nog maar net zijn begonnen. ''We zijn nog maar aan het begin van de onderhandelingen. We moeten het resultaat afwachten.''

Mochten de onderhandelaars er onder leiding van VVD'er Ivo Opstelten uikomen, dan zal op een extra partijcongres van het CDA duidelijk moeten worden hoe de verhoudingen liggen. De leden hebben namelijk het laatste woord over regeringsdeelname van de christendemocraten.

Chronologisch overzicht van de kabinetsformatie