AMSTERDAM – De regeerperiode van een kabinet moet, als het aan Annemarie Jorritsma ligt, verlengd worden van vier naar zes jaar. Daarvoor pleit de VVD-prominent en VNG-voorzitter woensdag op BNR Nieuwsradio.

Volgens Jorritsma brengt een langere kabinetsperiode meer rust. Ministers zouden de kans krijgen om een besluit dat ze nemen, ook daadwerkelijk uit te voeren.

“Nu zit je altijd besluiten van je voorgangers uit te voeren en neem je weer nieuwe besluiten, die door je opvolgers worden uitgevoerd,” aldus Jorritsma.

Ze verwees daarbij naar haar periode als minister van Verkeer en Waterstaat in Paars 1 (1994-1998). Overigens was dit het laatste kabinet dat de termijn van vier jaar volmaakte.

Een langere regeerperiode levert volgens haar als bijkomend voordeel een besparing op, “omdat je minder vaak verkiezingen hoeft te organiseren”.

Grondwetswijziging

Overigens is Jorritsma zich ervan bewust dat het oprekken van de regeertermijn geen makkelijk te maken stap zou zijn.“Voordat je zoiets veranderd hebt in dit land… Ik geloof dat je daar zelfs grondwetswijzigingen voor nodig hebt”.

Wel vindt ze dat een langere regeerperiode een goed punt zou zijn voor een regeerakkoord waar de VVD nu met CDA en PVV over praat.