DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders heeft een 'goed gevoel' over zijn voorgenomen trip naar New York, waar hij op de plek van de Twin Towers wil spreken tegen de komst van een moskee in de directe omgeving.

Hij heeft inmiddels een ticket naar de stad gekocht, zo liet hij weten.

''Belangrijke speech, niemand houdt me tegen. Geen moskee op Ground Zero!''

Verder moeten ''ze op Buitenlandse Zaken maar uitzoeken wat ze allemaal tegen hun diplomaten zeggen. Ik bepaal zelf wat ik doe en wat ik inbreng. En iedereen weet wat de rol van de PVV is'', aldus de PVV-leider.

Geen instructies

Dinsdag liet het ministerie weten dat Nederlandse ambassades in het buitenland geen instructies of een opdracht hebben gekregen om uitleg te geven over de kabinetsformatie en de rol van de PVV daarin. Minister Maxime Verhagen bevestigde dat woensdagmorgen.

Een woordvoerder van het ministerie wilde dinsdag echter bevestigen noch ontkennen dat een document op de site van NRC Handelsblad met die strekking inderdaad een interne mededeling is. GroenLinks en D66 willen niettemin duidelijkheid over de kwestie.

Protesten

Volgens de woordvoerder worden ambassades over alles wat speelt in Nederland, altijd op de hoogte gehouden. Overigens zijn voor zover hem bekend bij de ambassades nog geen vragen of protesten binnengekomen over de ontwikkelingen in de kabinetsformatie.