DEN HAAG - CDA-prominent Jaap de Hoop Scheffer waarschuwt voor de Nederlandse belangen als PVV-leider Geert Wilders op 11 september in New York gaat speechen tegen de bouw van een moskee vlakbij Ground Zero.

De oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO doet dit dinsdag in een interview met NRC Handelsblad.

''Wilders heeft het recht te zeggen wat hij wil. Maar wat een Nederlandse politicus daar zegt, raakt direct aan het Nederlandse belang, dus moet je voorzichtig zijn. De regering heeft de plicht hem daarop te wijzen'', aldus De Hoop Scheffer.

Onderscheid

De CDA'er stelt dat in het buitenland niet altijd het onderscheid wordt gemaakt tussen wie er in de regering zit en wie in het parlement.

''Wij weten dat wel, maar wanneer een Nederlandse politicus daar optreedt, moet je er rekening mee houden dat men niet het verschil ziet tussen coalitiepartijen en een partij die de regering gedoogt - alleen al het woord gedogen is onvertaalbaar in het Engels.''

Nationaal inkomen

De Hoop Scheffer wijst erop dat Nederland een groot deel van het nationaal inkomen in het buitenland verdient.

''Dat maakt ons kwetsbaar in onze internationale positie. Het bedrijfsleven heeft een groot belang bij een open Nederlandse houding ten opzichte van de buitenwereld.''

Erdogan

Dat Wilders de Turkse premier Erdogan een ''total freak'' heeft genoemd, baart de vroegere NAVO-baas ook zorgen.

''Dat kán je niet zeggen over de premier van een NAVO-bondgenoot, een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Dan kom je in een gevarenzone, dat is niet goed voor de Nederlandse positie, voor de bilaterale relatie, voor commerciële betrekkingen, het is gewoon niet goed - en dan druk ik me mild uit.''

Minderheidskabinet

De Hoop Scheffer wil niet ingaan op de vraag of hij een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV steunt. Hij wil fractievoorzitter Maxime Verhagen van zijn partij, die daarover met VVD-leider Mark Rutte en Wilders onderhandelt, niet hinderen.

''Ik ken Verhagen door en door. Hij is niet iemand die welke concessie dan ook aan de rechtsstaat zal doen'', aldus de CDA'er, die zegt lid te blijven van zijn partij.