BRESKENS - De VVD in de Tweede Kamer stelt dinsdag vragen over de verkoop van alcohol in winkels van de VVV. Dat hebben enkele VVD-Kamerleden dinsdagochtend laten weten.

Vorige week was er in Zeeland opschudding, omdat de VVV's daar onder meer boluslikeur en andere zwakalcoholische dranken verkopen.

Volgens de wet mag een winkel alleen zwakalcoholische drank verkopen, als hij al een gevarieerd pakket aan levensmiddelen aanbiedt. De nieuwe Voedsel en WarenAutoriteit (nVWA) stelt dat er maar enkele VVV's in het land zijn die dat hebben, vooral in Zuid-Limburg.

Een woordvoerder zegt dat het merendeel niet voldoet aan de eisen om zwakalcoholische dranken te verkopen. Enkele slijterijen in Zeeland zegden daarom hun lidmaatschap van de VVV op.

Controle

De controle op de naleving van de wet is volgens de nVWA geen prioriteit. Dat is de verkoop van drank aan minderjarigen.

De opschudding ontstond nadat een souvenirwinkel in Veere een paginagrote advertentie had geplaatst dat het legaal drank kon verkopen tijdens de wekelijkse streekmarkt. De winkelier heeft van de nVWA als enige in Nederland toestemming gekregen.

De man had om toestemming gevraagd omdat hij het oneerlijk vond dat er bij de markt voor zijn deur wel alcohol mocht worden verkocht zonder vergunning. Voor dit soort markten geldt sinds december 2005 een gedoogbeleid.

Bier

Hierna bleek dat ook de VVV's in Zeeland bier, wijn en lichte likeur uit de provincie verkochten, volgens hen met toestemming van de nVWA. De nVWA spreekt dat tegen. Maar volgens de woordvoerder wordt er niet echt gecontroleerd.

De nieuwe Drank- en Horecawet, waarin de wetgeving daarover duidelijker moet worden, wordt pas behandeld, als er een nieuw kabinet is.