HILVERSUM - CDA-prominent Doekle Terpstra hoopt dat leden van zijn partij de komende weken echt gaan nadenken over wat het betekent als de christendemocraten samen gaan werken met de PVV.

Hij hoop dat ze dan ''bij zinnen komen'' en het voorgenomen minderheidskabinet met VVD met gedoogsteun van de partij van Geert Wilders afwijzen.

Terpstra zei dat maandag in het programma Dit is de Dag op Radio 1. Volgens hem is het aangewezen moment hiervoor tijdens een extra congres.

Het CDA liet eerder al weten zo'n bijeenkomst te organiseren om de leden van de partij te laten beslissen over deelname aan enig kabinet. ''Het momentum breekt aan bij het congres'', aldus Terpstra.

Kritisch

Terpstra, oud-vakbondsman en tegenwoordig voorzitter van de HBO-Raad, liet zich eerder al kritisch uit over een mogelijke samenwerking van het CDA met de PVV. '

'We moeten goed nadenken of we het gedachtegoed dat we zo zorgvuldig hebben opgebouwd, niet verkwanselen en in de etalage zetten'', aldus Terpstra maandag, die verder sprak van ''perverse opvattingen'' bij de PVV.

Maandag begonnen VVD-fractieleider Mark Rutte, Wilders en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen aan onderhandelingen over het voorgenomen minderheidskabinet.

Vorige week zei informateur Ivo Opstelten te verwachten dat de onderhandelingen zo'n drie weken kunnen duren. Volgens Terpstra is het echter nog geen gelopen race. ''Ik moet nog zien dat er überhaupt sprake zal zijn van een akkoord.''

Lidmaatschap

Terpstra liet eerder al weten zijn partijlidmaatschap op te zeggen als het CDA met de PVV gaat samenwerken.

Hij herhaalde dat maandag nog eens en zei dat hij hierover een beslissing neemt na het congres. Dat is volgens hem ''het finale moment''.