AMSTERDAM - PvdA-leider Job Cohen is niet consistent geweest in zijn verklaringen over eventuele deelname aan een middenkabinet.

Dat zegt PvdA-prominent Ed van Thijn in een interview met NU.nl.

"Rutte is als enige consequent geweest." Voor de onderhandelingen over een Paars-plus-kabinet had VVD-leider Rutte bedongen dat zijn PvdA-collega blokkades tegen andere combinaties zou opheffen.

"Dat was Cohen snel vergeten toen Paars-plus mislukte. Inderdaad, een minder sterk moment."

Onwennigheid

Van Thijn wijt deze draai aan onwennigheid van Cohen. "Het is de eerste keer dat hij aan zo'n schaaktoernooi meedoet. En hij wist misschien nog niet dat je bij schaken niet mag terugzetten als je een vergissing begaat."

Volgens de oud-minister is zijn partijgenoot niet te erg beschadigd door het incident. "Dat vind ik een te groot woord. Alleen Rutte is altijd consequent geweest. Verhagen van het CDA weigerde aanvankelijk met de PVV te praten en werkt nu aan een regeer- en gedoogakkoord."

Weerstand

Van Thijn verwacht dat er in binnen- en buitenland veel weerstand zal zijn tegen een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. "Ik denk dat het storm zal lopen op het Malieveld. De vakbeweging kan niet leven met de 18 miljard euro aan bezuinigingen."

Ook het feit dat Wilders wel bepaalde standpunten over de islam mag blijven uitdragen, zal volgens Van Thijn tot problemen leiden. "Ik ben benieuwd hoe de nieuwe minderheidsregering straks in het buitenland zal uitleggen dat het geen verantwoordelijkheid draagt voor Fitna 2."

Chronologisch overzicht van de kabinetsformatie