DEN HAAG - Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) zijn maandagochtend aangeschoven bij informateur Ivo Opstelten om te onderhandelen over een rechtse coalitie.

Verhagen maakte voorafgaand aan het overleg duidelijk ervan uit te gaan dat Wilders zijn verantwoordelijkheid neemt, als het bijvoorbeeld gaat om protesten tegen de voorgenomen bouw van een moskee vlakbij Ground Zero in New York.

De drie partijen hebben over de onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV een radiostilte afgesproken voor de komende weken.

Bij binnenkomst van het gebouw van de Eerste Kamer waar de informateur kantoor houdt, werd behalve door Verhagen dan ook nauwelijks iets gezegd.

Waarschuwing

De CDA-fractieleider reageerde op een waarschuwing van CDA-senator Hans Hillen dat het 'riskant voor Nederland' zou zijn dat Wilders op 11 september in New York wil speechen tijdens een manifestatie van de beweging Stop Islamization Of America, tegen de bouw van een moskee bij de plek van de aanslagen.

Het staat volgens Verhagen ''eenieder vrij te doen wat hij wil, maar ik verwacht dat ook verantwoordelijkheid in acht wordt genomen'', aldus Verhagen.

Haaks

Wilders werd nog gewaarschuwd door Verhagen. ''Als er zaken gezegd worden die haaks staan op mijn opvattingen, dan zal ik daar afstand van nemen in net zulke scherpe bewoordingen als in het verleden.''

Maar de CDA-fractievoorzitter zei er ook van uit te gaan dat ''ieder zich realiseert dat woorden consequenties kunnen hebben'' en daarbij wees hij op de belangen van Nederland.

Partijgenoot

De drie fractieleiders hebben maandagochtend voor de onderhandelingen ieder een partijgenoot meegenomen.

Rutte wordt vergezeld door Tweede Kamerlid Edith Schippers, Verhagen door fractiegenoot en demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink en Wilders door europarlementarier Barry Madlener.