DEN HAAG - Een nipte meerderheid van de kiezers, 52 procent, hoopt dat de onderhandelingen over het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV zullen slagen.

Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond.

Een week eerder zei in de politieke peiling nog 59 procent te hopen dat gesprekken tussen VVD, PVV en CDA tot een kabinet zouden leiden.

Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) beginnen maandag met de onderhandelingen over het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Acht op de tien kiezers verwachten dat de onderhandelingen gaan slagen.

De peiling van De Hond is via internet gehouden onder drieduizend kiezers, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

CDA

Van de VVD- en PVV-stemmers steunen negen op de tien het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Bij het CDA gaat het om 79 procent.

Bij de PVV-achterban had 70 procent liever gezien dat hun partij volwaardig in het kabinet kwam. Bij de VVD had 43 procent het beter gevonden als met de partij van Wilders in een meerderheidskabinet werd gevormd en bij het CDA is dat een kwart.

Onder de kiezers van PvdA, SP, D66 en GroenLinks had 43 tot 48 procent de PVV liever volwaardig in het kabinet gezien.

SP

De SP heeft afgelopen week in de peiling twee zetels gewonnen en staat nu op achttien zetels, terwijl de partij in werkelijkheid vijftien plekken in de Tweede Kamer heeft. De PvdA heeft twee plekken verloren en komt uit op 24 zetels, dat zijn er zes minder dan het huidige aantal.

Verder wordt het verschil tussen de VVD en PVV kleiner. De liberalen waren weggezakt tijdens de onderhandelingen over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Gat

Het gat tussen de VVD en PVV was drie weken geleden twaalf zetels en dat is nu vijf. De VVD zou momenteel bij verkiezingen 26 zetels krijgen en de PVV 31, terwijl dat bij de verkiezingen op 9 juni het ongeveer omgekeerd was.

Het CDA blijft verliezen en zou nu achttien zetels krijgen, tegen de 21 die de partij nu in de Kamer heeft. D66 en GroenLinks staan op winst en zouden allebei twaalf zetels krijgen, terwijl ze er in het echt ieder tien hebben.

Bekijk hier een chronologisch overzicht van de kabinetsformatie