HILVERSUM - Het is 'riskant voor Nederland' dat Geert Wilders op 11 september in New York wil speechen tegen de voorgenomen bouw van een moskee vlakbij Ground Zero.

Dat zei CDA-senator Hans Hillen zaterdagochtend in het radioprogramma Tros Kamerbreed

Wilders is van plan te spreken tijdens een demonstratie die is georganiseerd door de beweging Stop Islamization Of America.

Door de bijeenkomst bij te wonen, steunt Wilders naar eigen zeggen ''het verzet tegen het bouwen van een moskee vlakbij de plaats waar de islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde''.

Landsbelang

Als hij daar staat voor de ogen van de wereld, staat hij daar namens Nederland, aldus Hillen. Dat moet hij zich zeker realiseren als hij met zijn gedoogsteun inderdaad min of meer deel wordt van een coalitie met VVD en Hillens eigen CDA.

Wilders moet rekening houden met het landsbelang en zal zich dus in zijn uitlatingen moeten inperken, waarschuwde het Eerste-Kamerlid.

Reactie Wilders

''Ach, laat hem er maar alvast aan wennen. Ik ga natuurlijk gewoon en ik ga ook zeggen wat ik wil'', zo reageerde Geert Wilders zaterdag

''Zoals overigens ook is afgesproken in de verklaring van vorige week vrijdag. Ik mag en ga zeggen wat ik wil over de idiote bouw van een moskee op Ground Zero en CDA en VVD mogen op hun beurt daarover ook zeggen wat ze vinden, ook als ze kritiek hebben.''