AMSTERDAM – Een wetsvoorstel om het aantal koopzondagen te verruimen wordt mogelijk nog voor het eind van het jaar door de Tweede Kamer geloodst.

De Raad van State, het adviesorgaan dat wetten toetst op kwaliteit en uitvoerbaarheid, heeft geen opmerkingen over het voorstel van D66 en GroenLinks.

Hierdoor kan de wet al direct na het zomerreces in de Tweede Kamer worden behandeld.

Het wetsvoorstel komt er op neer dat niet de rijksoverheid bepaalt hoeveel koopzondagen er in een gemeente zijn, maar de gemeenten zelf.

Zij moeten afwegen of koopzondagen wel in het belang zijn van de lokale middenstand en of de lokale bevolking er op zit te wachten.

Momenteel ligt een voorstel van het demissionaire kabinet om de koopzondagen juist te beperken nog bij de Eerste Kamer.

Logisch

D66-Kamerlid Boris van der Ham vindt het niet meer dan logisch dat de Raad van State geen aanpassingen voorstelt.

“Iedereen is voor ons plan: Detailhandel Nederland, MKB Nederland, werkgeversvereniging VNO-NCW, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.”

PvdA

Hij hoopt dat zijn voorstel op de steun kan rekenen van de PvdA.

“De PvdA was toen ze nog in het kabinet zaten voor aanscherping van de toerismebepaling in de winkeltijdenwet”, aldus Van der Ham tegenover NU.nl.

“Uit hun verkiezingsprogramma bleek echter dat ze het aan de gemeenten wilden laten. Dat is precies ons voorstel.”

ChristenUnie

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn riep donderdag op het aantal koopzondagen juist verder in te perken.

Zij hekelt het feit dat alle winkelcentra in een tot toeristisch bestempelde stad op zondag open mogen. Ook als deze aan de rand van de stad liggen.

Aanleiding was de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam elke zondag open mag.