DEN HAAG - Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager is vrijdag begonnen aan zijn gesprek met informateur Ivo Opstelten.

De Jager meldde zich aan het einde van de ochtend bij het gebouw van de Eerste Kamer en zei dat hij de ''toestand van het land zorgwekkend vindt''.

Die boodschap heeft hij ook voor de informateur, die het met hem wil hebben over financiële aangelegenheden.

De Jager wees erop dat nu aan twee tafels wordt gesproken over bezuinigingen, die je maar een keer kunt inboeken.

''Dat moet worden gezwaluwstaart'' om te voorkomen dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet op dezelfde posten bezuinigen als de demissionaire ploeg.

Bezuinigingen

De demissionair bewindsman is nu druk bezig met het wegwerken van 2 tot 2,5 miljard euro aan tegenvallers op de begroting. Opstelten wil weten hoe de manier waarop VVD, PVV en CDA 18 miljard euro willen bezuinigen, zich met die voornemens verhoudt.

De Jager sprak van een ''lastig proces op een lastig moment, zo vlak voor Prinsjesdag''. Zolang het demissionaire kabinet er nog zit, streeft dat er volgens De Jager naar om de financiën ''schoon op te leveren'' voor de nieuwe coalitie.

''Zonder lijken in de kast''. De bewindsman benadrukte dat hij met Opstelten heeft gesproken als demissionair minister en niet als politicus van CDA-huize. Het is volgens hem aan het nieuwe kabinet om de bezuinigingen van 18 miljard in te vullen.

Publieke sector

Wat er moet gebeuren met een motie die op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer voor het zomerreces door VVD, D66, PvdA, GroenLinks en SGP is aangenomen om 3,2 miljard te bezuinigen in de publieke sector, hield De Jager nog in het midden.

Het vorige kabinet Balkenende IV wilde die besparing halen uit het hanteren van de nullijn bij lonen in de collectieve sector, maar dat lukt tot dusver onvoldoende. Wel zei De Jager de 3,2 miljard euro te zien als een ''voorschotje op de 18 miljard''.

De Jager wilde niet ingaan op de vraag of hij minister blijft in het nieuwe kabinet.

De Jager naar informateur