AMSTERDAM – Nederlandse bedrijven moeten wettelijk beschermd worden tegen buitenlandse overnames.

Daarvoor pleit SP-Kamerlid Ewout Irrgang tegenover NU.nl.

Hij wil in de Tweede Kamer een hoorzitting organiseren, maar roept ook het nieuwe kabinet op alvast ‘verstandigere industriepolitiek’ te gaan bedrijven.

Volgens Irrgang kan de wetgeving zo aangepast worden dat het voor aandeelhouders moeilijker wordt om bestuurders of commissarissen naar huis te sturen. "Hierdoor verzwak je de machtspositie van de aandeelhouder."

Bestuurders voelen zich nu volgens Irrgang vaak onder druk gezet door de aandeelhouders. "Terwijl volgens de wet het belang van het bedrijf niet ondergeschikt is aan dat van de aandeelhouders."

Organon

De SP'er stelt dat er legio voorbeelden zijn van bedrijven die in buitenlandse handen vielen, terwijl de Nederlandse regering toekeek.

Recent was dit Organon in Oss, waarbij na de overname door het Amerikaanse MSD ruim tweeduizend banen verdwenen.

Gekke Henkie

“Als alle anderen landen opkomen voor hoogwaardige industrie en werkgelegenheid moet Nederland niet als gekke Henkie toekijken hoe deze industrieën de grens over verdwijnen”, aldus Irrgang.

Ook bedrijven als TNT, Stork, ABN Amro, Essent en NUON hadden volgens hem beter beschermd moeten worden. "Bedrijven zijn nu veel te kwetsbaar voor agressieve overnames."

Naïef

“Nederland is veel te naïef als het gaat om de noodzaak van goede industriepolitiek”, stelt Irrgang.

“Dit houding moet veranderen. Niet stilzitten zoals Balkenende deed, maar de telefoon pakken wanneer belangrijke bedrijven dreigen te verdwijnen. We moeten ons daar niet voor schamen, dat deed de Franse president ook niet.”

De SP-parlementariër stelt dat Nederlandse bedrijven via wetgeving beschermd moeten worden tegen aandeelhouders ‘die alleen maar uit zijn op korte termijn gewin’.

Voor de hoorzitting in de Tweede Kamer wil Irrgang onder andere de voormalig ABN-topman Jan Kalff, jurist Peter Wakkie en hoogleraar economie Arnoud Boot uitnodigen.

PVV

Irrgang heeft weinig fiducie in de industriepolitiek van het kabinet dat momenteel onderzocht wordt, maar hoopt wel op steun van de PVV.

"De VVD is voorstander van ruim baan voor de aandeelhouders, maar bij de PVV hoor je toch echt andere geluiden", aldus de SP'er.

"De partij van Wilders pikt de verontwaardiging over het handelen van agressieve aandeelhouders veel meer op dan VVD en CDA."