APELDOORN - Demissionair minister Gerda Verburg van LNV geeft toestemming voor afschot van en jacht op wild in Kroondomein Het Loo.

Volgens haar is er geen andere oplossing voor het beheer van de wildpopulatie, die de draagkracht van het natuurgebied te boven gaat. Verburg wil als het nodig is ook toestemming geven voor drukjacht op wilde zwijnen.

Dat is deze week gepubliceerd in de Staatscourant. Volgens de jagermeester van de koningin, het hoofd van het Koninklijk Jachtdepartement, is er op het Kroondomein plaats voor 250 tot driehonderd edelherten, maximaal 240 wilde zwijnen en vier- tot vijfhonderd reeën.

Afgeschoten

Voor damherten, muntjaks en moeflons is helemaal geen plaats en die beesten mogen allemaal worden afgeschoten, aldus de aanwijzing van de minister. Het Kroondomein sluit jaarlijks tussen 15 september en 25 december voor onder andere afschieten van overtollig wild.

Kroondomein Het Loo, een gebied van ongeveer 6700 hectare, is geschonken aan de staat, maar mag alleen worden gebruikt en bejaagd door de koninklijke familie. Het natuurgebied is negen maanden van het jaar wel gedeeltelijk open voor wandelaars.

Faunabeheerplan

De jagermeester van de koningin stelt samen met het Faunafonds een faunabeheerplan op voor het gebied. De aanwijzing van de minister geldt voor hem en de elf andere jachtaktehouders in het gebied.

Deze twaalf personen mogen wel andere jagers uitnodigen om mee te helpen met het afschot. In de praktijk betekent het dat leden van de koninklijke familie en hun gasten in het Kroondomein mogen jagen.

Overlast

In het Kroondomein is net als elders op de Veluwe veel overlast door te veel wilde zwijnen. De jagers proberen zo veel mogelijk dieren af te schieten door lokvoer neer te leggen. Mocht dat niet voldoende helpen, dan wil Verburg drukjacht toestaan.

Bij drukjacht jaagt één persoon zwijnen op in de richting van een jager, die ze neerschiet. Over die methode ontstond in 2007 veel ophef, toen een meerderheid van de Tweede Kamer zich tegen drukjacht op de Veluwe keerde.