DEN HAAG - De fractieleiders van de partijen die de mogelijkheid van een rechts minderheidskabinet onderzoeken, zijn donderdagmorgen omstreeks tien uur om tafel gaan zitten met de nieuwe informateur Ivo Opstelten.

De bijeenkomst in het gebouw van de Eerste Kamer staat te boek als een 'kennismakingsgesprek'.

De vroegere burgemeester van onder meer Rotterdam wil bij aanvang van zijn werkzaamheden met Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) stilstaan bij de agenda en werkwijze in de komende periode.

''We gaan kijken hoe we de komende periode aan het werk gaan'', zei Rutte bij het naar binnen gaan.

Wilders

Geert Wilders (PVV) gaf aan dat hij net als de twee andere fractieleiders vertrouwen heeft in de komende onderhandelingen.

''Maar het is geen kippetje-eitje. Het moet nog wel gebeuren.'' Volgens Wilders worden het stevige onderhandelingen waaraan hij optimistisch begint. ''We moeten maar afwachten. Het is voor mij net zo spannend als voor u.''

Persconferentie

De informateur geeft om twaalf uur een persconferentie waarin hij een korte toelichting wil geven op zijn werkzaamheden.

In de middag spreekt Opstelten zijn voorgangers Ruud Lubbers, Uri Rosenthal en Jacques Wallage. Vrijdag steken Opstelten en vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink de koppen bij elkaar.