AMSTERDAM - Koningin Beatrix heeft VVD'er Ivo Opstelten woensdagavond benoemd tot nieuwe informateur. De voormalige burgemeester van Rotterdam moet de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA in goede banen leiden.

Dat heeft het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie woensdag laten weten.

Hij is de vijfde informateur sinds de verkiezingen van 9 juni.

Het onderzoek zal in het bijzonder moeten aantonen of het daadwerkelijk mogelijk is overeenstemming te bereiken over maatregelen, die een bezuiniging van 18 miljard moeten opleveren.

Werkwijze

Donderdag ontvangt Opstelten de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA).

Bij de aanvang van zijn werkzaamheden wil de informateur in een 'kennismakingsgesprek' met de drie fractievoorzitters stilstaan bij de agenda en werkwijze in de komende periode, aldus het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie.

In de middag spreekt Opstelten zijn voorgangers Uri Rosenthal en Jacques Wallage. Vrijdag steken Opstelten en vice-voorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink de koppen bij elkaar.

Immigratie en veiligheid

Het onderzoek zal moeten aantonen of en hoe overeenstemming is te bereiken over het door de drie fractievoorzitters beoogde gedoogakkoord, waarin afspraken zouden moeten staan over onderwerpen als immigratie, integratie en asiel, veiligheid en betere ouderenzorg.

Dinsdag bleek al dat VVD, PVV en CDA hun onderhandelingen over de vorming van een minderheidskabinet graag willen voeren onder leiding van Opstelten.

Samenwerking

VVD-leider Mark Rutte, die als het lukt premier wordt, zei woensdag dat het hem erom gaat een 'evenwichtige, goede manier van politieke samenwerking' te vinden.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen benadrukte het belang van goede afspraken met de PVV.

Burgemeester Rotterdam

Opstelten was burgemeester van Rotterdam van 1999 tot en met 2008. Van 2002 tot en met 2006 gaf hij leiding aan een stadsbestuur van VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam. Eerder was hij burgemeester van Utrecht.

Volg al het nieuws over de kabinetsformatie op NU.nl/politiek

Ivo Opstelten nieuwe informateur