DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is tevreden over het debat in de Tweede Kamer woensdag met oud-informateur Ruud Lubbers.

In de ogen van Pechtold erkende de oud-informateur dat er wel degelijk bezwaar is gemaakt tegen het besluit om ook andere varianten dan meerderheidscoalities te bekijken.

D66 had het debat aangevraagd, omdat het onderzoek naar een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV niet tot de opdracht van Lubbers hoorde. ''Het leverde veel transparantie op. Dat is goed voor de democratie'', aldus Pechtold na het debat.

Aan de bel

Volgens Lubbers had de Kamer aan de bel moeten trekken als die niet wilde dat er werd gekeken naar een samenwerking van VVD, CDA en PVV, waaronder dus ook de gedoogvariant. Maar Pechtold noemde dat na afloop van het debat ''absurd''.

''Ik heb het procedureel gedaan. Met de kennis van nu, heb ik zo snel mogelijk een debat aangevraagd. En daarin heeft Lubbers nu bevestigd dat het zijn keus was om niks te doen.''

Meerderheid

De oud-informateur maakte woensdag duidelijk dat hij niet veel keus had, omdat een Kamermeerderheid een rechtse samenwerking wilde onderzoeken.

Maar Pechtold stelde dat Lubbers wel degelijk een keus had. ''De opdracht lag bij u en niet bij de drie fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA, die informele gesprekken over een rechtse samenwerking begonnen.''

Lubbers had de opdracht kunnen teruggegeven of kunnen verbreden, vindt de D66-leider. Ook had de oud-premier van CDA-huize bij de informele gesprekken kunnen gaan zitten om te controleren of inderdaad eerst een meerderheidscoalitie werd onderzocht.

''U heeft het een noch het ander gedaan'', aldus Pechtold.