DEN HAAG - Emile Roemer (SP) en Job Cohen (PvdA) hebben woensdagmiddag een eerste gesprek gehad over mogelijke samenwerking.

Na afloop wilden beide fractievoorzitters weinig kwijt over het gesprek, dat ongeveer een half uur duurde. Roemer wilde alleen zeggen dat het bilateraaltje ‘waardevol’ was.

Ook zegt hij blij te zijn dat ‘de gesprekken eindelijk serieus zijn gestart’. “Het is een goeie stap dat we ‘on speaking terms’ zijn”, aldus Roemer.

De SP-leider riep maandag zijn linkse partners in de Tweede Kamer op om tot een alternatief regeerakkoord te komen.

Cohen zegde toe te willen praten, maar vond onderhandelen over een alternatief regeerakkoord een brug te ver. Ook stelde hij voor dat dan ook GroenLinks en D66 meededen. Laatstgenoemde liet direct weten hier niets voor te voelen.

Halsema

Over het ontbreken van GroenLinks-leider Femke Halsema woensdag deed de SP-voorman gelaten. “Soms hebben dingen tijd nodig.”

Job Cohen wilde niet meer kwijt dan dat hij ‘een goed gesprek met een collega-fractievoorzitter had gehad.

Ook tijdens het Kamerdebat woensdag hekelde Roemer dat zijn partij nooit een serieuze onderhandelingspartner is geweest in het formatieproces.

Zijn centrumlinkse optie, of Roemervariant, is door Lubbers niet onderzocht. Volgens de informateur omdat eerst naar een rechtse variant gekeken moest worden.

Volg al het nieuws over de formatie op NU.nl/politiek

Volg tweets over het debat op NUlive