DEN HAAG - Koningin Beatrix ontvangt woensdag op Paleis Noordeinde haar vaste adviseurs om de formatie door te spreken.

Als eerste was voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) aan de beurt. Verbeet wilde bij haar vertrek niets loslaten over wat er was besproken. Ze wuifde van achter het gesloten autoraampje naar de verzamelde pers.

Verbeet zal woensdagmiddag na het Tweede Kamerdebat over de kabinetsformatie opnieuw naar koningin Beatrix gaan. Vanwege de bijzondere omstandigheid van het debat, is haar bezoek in twee delen gesplitst, zei een woordvoerder van de kabinetsformatie.

Van der Linden

Behalve Verbeet was ook René van der Linden, voorzitter van de Eerste Kamer aanwezig. Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State, is op dit moment bij de Vorstin voor overleg.

Informateur Ruud Lubbers bracht dinsdag advies uit aan koningin Beatrix. Hij adviseerde verder te onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders.

De onderhandelingen zouden moeten plaatsvinden onder leiding van de beoogde informateur Ivo Opstelten, VVD-voorzitter en oud-burgemeester van onder meer Rotterdam.