DEN HAAG - De PvdA-fractie staat achter de opstelling en koers van haar voorzitter Job Cohen tijdens de kabinetsformatie.

Dat bleek dinsdag tijdens een urenlange vergadering van de van het zomerreces teruggeroepen PvdA-Kamerleden.

Daarin konden de PvdA'ers hun hart luchten over de gang van zaken. Cohen sprak over een goede vergadering, waarin hij alle steun kreeg.

Enkele PvdA'ers toonden oprechte boosheid dat het nu de kant opgaat van een rechtse minderheidsvariant van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, aldus een ingewijde. Deze optie wilde de fractie zeker niet.

Middenkabinet

De lijn was dat de partij niet met het CDA in een middenkabinet wilde zitten, zoals Cohen ook bij informateur Ruud Lubbers heeft aangegeven.

De fractie kwam voor het laatst bijeen na het stuklopen van de onderhandelingen voor paars-plus, maar werd wel steeds over de ontwikkelingen bijgepraat.

Rechts

Na afloop van het beraad bleef Cohen achter zijn advies van weleer staan om eerst een samenwerking over rechts te onderzoeken, voor er naar andere varianten kon worden gekeken.

''Het feit dat dat niet was onderzocht, blokkeerde de rest'', bracht de PvdA-fractievoorzitter dinsdag in herinnering. Het ging hem daarbij om een meerderheidskabinet, zoals in het eindverslag van Lubbers over dit gesprek is te lezen.

Woensdag zal de hele fractie bij het Kamerdebat over de ontwikkelingen aanwezig zijn, zei Cohen.