DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft er alle vertrouwen in dat het CDA-congres uiteindelijk zal instemmen met deelname aan een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun krijgt van de PVV.

Verhagen liet dat blijken voor hij dinsdag bij informateur Ruud Lubbers naar binnen ging.

''Ik ben ervan overtuigd dat we in de partij een goede discussie zullen hebben. Ik heb een goed contact met het partijbestuur en de fractie stemde vrijdag unaniem in met de onderhandelingen'', zei de CDA-fractievoorzitter.

De CDA-leden mogen uiteindelijk op een congres hun finale oordeel geven over deelname aan een beoogd kabinet, zo heeft de nieuwe partijvoorzitter vlak de verkiezingen toegezegd.

Geluiden

Volgens Verhagen klinken er inderdaad verschillende geluiden vanuit de CDA-achterban, ''maar dat houdt je scherp'', zei hij. Het zou volgens hem vreemd zijn als je binnen een partij één geluid zou horen en iedereen hetzelfde zou zeggen voordat de onderhandelingen klaar zijn.

Ook PVV-leider Geert Wilders zei zich geen zorgen te maken over de negatieve geluiden binnen de CDA-gelederen. ''Absoluut niet'', zei hij bij binnenkomst. VVD-leider Mark Rutte zei vooraf niets.

Praten

Verhagen herhaalde in de richting van PvdA-leider Job Cohen dat hij anderhalve week geleden alleen maar met VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders was gaan praten, omdat Cohen volgens hem het middenkabinet had geblokkeerd. De PvdA-leider weerspreekt dat.

Maar dat deed Cohen zowel binnenskamers als publiekelijk, aldus Verhagen. ''Als Cohen toen wel iets anders had gevonden, had hij alsnog contact met mij kunnen zoeken.'' Door nu zo'n discussie aan te gaan, vestigt de PvdA volgens de CDA'er alleen maar de ogen op het eigen ongelijk.

Overzicht van de kabinetsformatie

Gesprekken informateur