DEN HAAG - Ongeveer vijftien tot twintig CDA'ers hebben het afgelopen weekend bij het partijkantoor gemeld dat zij hun lidmaatschap willen opzeggen, nu het CDA gaat onderhandelen met de PVV en de VVD. Tegelijk hebben zich vijf nieuwe leden aangemeld.

Dat heeft een woordvoerder van de partij maandag gezegd. Verder zijn er tussen de honderd en 130 mailtjes binnengekomen met wisselende reacties op de ontwikkelingen sinds vrijdag.

Het grootste deel van de schrijvers zegt moeite te hebben met de onderhandelingen met de PVV van Geert Wilders maar een ander deel heeft begrip voor de situatie, aldus de CDA-woordvoerder.

Volgens hem is het gebruikelijk dat leden die van plan zijn op te zeggen, worden gebeld door bestuursleden of Kamerleden om het gesprek aan te gaan en toelichting te geven over de situatie. Ook de mensen die mailen, krijgen antwoord.

Bij de VVD zijn sinds vrijdag enkele tientallen reacties binnengekomen, met name per mail. De inhoud daarvan is volgens een woordvoerster gemengd positief.

Tijdens de onderhandelingen over paars-plus vorige maand, toen de VVD onderhandelde met de PvdA, D66 en GroenLinks, kwamen beduidend meer mails binnen en werd ook de VVD-website overspoeld met veelal boze reacties. De woordvoerster noemt de situatie nu rustig en binnen de normale marges.