HILVERSUM - Negentig procent van de CDA-achterban heeft 'redelijk wat tot veel' problemen met de opvattingen van de PVV.

Dat bleek maandag uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder 450 leden van de christendemocratische partij.

Van de 450 CDA'ers is toch nog 55 procent voor een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, 39 procent is tegen.

Zeventien procent overweegt bij zo'n kabinet het lidmaatschap opzeggen. Bij 41 procent zou de eerste voorkeur uitgaan naar een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA.

Opiniepanel

Aan het onderzoek deden 450 CDA-leden mee die ook lid zijn van het EenVandaag Opiniepanel. Het onderzoek is uitgevoerd op 2 augustus 2010. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen.

Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een onlineonderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.